15 Aralık 2013 Pazar

FİLM TAVSİYESİ: JULIE & JULIA



Farklı zamanlar, iki kadın; ama tek bir amaç: Kendini kanıtlamak. “Julie & Julia” gerçek hayattan bir hikaye. Julie Powell, 30’lu yaşlarına merdiven dayamış Amerika’nın sade bir vatandaşı. Julie, arkadaşlarının yaptıkları ve kariyerlerinde elde ettikleri başarılar karşısında, kendi yaşamının ne kadar tekdüze olduğunu anlar. Bunun için ne yapabileceğini düşünür ve eşinin tavsiyesi üzerine bir blog açmaya karar verir. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven Julie, bir yemek blogu açar. Ama diğerlerinden farklı olarak kendine bir hedef belirler. Hedefi ise, Julia Child’ın “Mastering the Art of French Cooking” kitabında bulunan 524 tarifi tam bir yıl içinde deneyip, sonuçlarını blogunda yayınlamak.


 İşte bu noktada 1940’lı yılların Paris’ine bir yolculuk yapıyoruz. Bir diğer kahramanımız Julia Child, yani Amerika’ya yemek yapmayı öğreten kadın. Eşinin işi sebebiyle Paris’e giden Julia Child, vakit geçirmek için yeni şeyler öğrenmeye karar verir; ama bir türlü aradığını bulamaz. Yemek yemeyi çok seven Julia, bir de aşçılık kursunda şansını denemeye karar verir. Ama erkek öğrencilerle dolu bir sınıfta kendini kanıtlaması biraz zor olur. Ama Julia Child sonunda amacına ulaşır ve okuldan mezun olur. Julia Child’ın bir sonraki hedefi ise bir yemek kitabı çıkartmaktır. Çıkarır da. Yıllar önce vakit geçirmek için başladığı aşçılık serüveni,  yıllar sonra Amerika’da kendi yemek programını yapmaya başlamasıyla devam eder. 


Julia Child, hikayemizin asıl kahramanı Julie Powell’ın hayatından yeni bir dönemin de başlamasına dolaylı da olsa vesile olur. Kitaptaki tarifleri her gün deneyin ve sonuçlarını blogunda yayınlayan Julie Powell, bu bir yıllık süreçte inişli çıkış birçok gün yaşar. İlk başta ilgi görmeyen blogu, bir süre sonra ilgi çekmeye başlar. Bir yıl önce biraz olsun kendini kanıtlamak ve bir şeyler yapabileceğini göstermek amacıyla açtığı blog onu bambaşka yerlere götürür.



İki kadının yollarının kesiştiği bu film bazen 2000’lerin Amerika’sında bazen de 1940’ların Fransa’sında geçiyor. Filmin aynı adlı romandan uyarlandığını da belirtmekte fayda var. Ama bence film kitaptan çok daha güzel. İyi seyirler...


Film Hakkında Bilgiler 
Tür: Aile, Biyografi, Dram, Komedi, Romantik
Vizyon Tarihi: 2009
IMDB Puanı: 7
Yapım: Nora Ephron, Amy Robinson, Eric Steel, Laurence Mark
Yönetmen: Nora Ephron
Senaryo: Julie Powell, Nora Ephron
Başroller: Meryl Streep, Amy Adams



Filmin Fragmanı